logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Afet Yönetimi 1

Soru 1:

Sorumluluğundaki bölge ve toplumun güvenliğini ve sürdürülebilirliğini sağlamak üzere riskleri belirleyen ve  bunlara göre yerel strateji ve planlar geliştirerek afet yönetimine ilişkin tüm süreçlerde aktif rol alan afet hazırlık paydaşı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Afet yönetimi bütünleşik olmalıdır ifadesinin anlamı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir?

Soru 3:

FEMA'nın "herhangi bir acil duruma karşılık verebilmek için acil durum yönetiminin organizasyonu, planlanması, kaynak yönetimi, yönlendirme ve kontrol, acil durum iletişimi, erken uyarı, halkla ilişkiler, koruyucu önlemler, acil durum destek hizmetleri ile eğitim ve tatbikatların geliştirilmesi gibi faaliyetleri kapsayan aktiviteler bütünü" olarak tanımladığı aşama aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi afette kriz anının öncelikli faaliyetleri arasında yer almaz?

Soru 5:

Sorumluluğundaki bölge ve toplumun güvenliğini ve sürdürülebilirliğini sağlamak üzere riskleri belirleyen, bunlara göre yerel strateji ve planlar geliştirerek afet yönetimine ilişkin tüm süreçlerde aktif rol alan paydaş hangisidir?

Soru 6:

"........................ sorumluluğundaki bölge ve toplumun güvenliğini ve sürdürülebilirliğini sağlamak üzere riskleri belirlerler." Yukarıdaki ifadede boşluğa hangisi getirilmelidir?

Soru 7:

Afetlerin oluşum sıklığı ve yoğunluğu dünya genelinde kentleşmenin artmasıyla birlikte gözle görülür oranda azalış göstermiştir. Altın saatler olarak bilinen afeti izleyen ilk 72 saat içerisinde yardımların çoğu sadece yakın çevremizden gelir. Bireysel çabalar yetersiz kalacağından, olası afetlere karşı kurumsal düzeyde hazırlıklı olmak tek çözümdür. Afete hazırlık ile ilgili yukarıdakilerden hangileri doğrudur?

Soru 8:

I- Güçlü bir kurumsal yapı oluşturularak, afet risklerinin ve zararlarının azaltılmasının ulusal ve yerel öncelik haline getirilmesinin sağlanması. II- Afet riski yüksek yerlerde yaşayanların riskin az olduğu bölgelere yerleşmesi için teşvikin sağlanması. III- Afet riski yüksek yerlerde yaşayanlara mali yardım yapılması. IV- Risk faktörlerinin arkasındaki nedenlerin azaltılması yolu ile zarar azaltma çalışmalarının temel prensibinin gerçekleştirilmesi. Yukarıdaki maddelerden hangileri zarar azaltma uygulamalarının önem kazandığı organizasyon ve çalışmaların üzerinde durduğu ortak noktalarındandır?

Soru 9:

Afet gerçekleştikten sonra altın saatler olarak bilinen zaman aralığı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi zarar azaltma faaliyetlerinden biridir?

Soru 11:

Yaşam alanlarının içindeki eşyaları deprem esnasında insanlara zarar vermesini önlemek amacıyla sabitlemek hangi tür zarar azaltma faaliyetine örnek olabilir?

Soru 12:

I. Fonksiyonel ve kolay uygulanabilir olmalıdır. II. Planlar tatbikatlarla sınanmalı ve değişen şartlara bağlı olarak güncellenmelidir. III. Planlamayı finanse edecek mali kaynaklar planlarda yer almalıdır. IV. Her afet için ortak uygulanabilecek olan planlara yer verilmelidir. Hazırlık aşamasında kurumsal kaynakların hazırlanması ve planlanması hususunda yukarıdaki maddelerden hangileri doğrudur?

Soru 13:

Sosyal yaşamı bu derece olumsuz etkileyecek afetler oluşmadan önce olası can ve mal kayıplarına karşı korunma ve oluşacak zararların azaltılmasına yönelik faaliyetler aşağıdakilerden hangisi ile adlandırılır?

Soru 14:

Afetlerin dört evresinde de kamu kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve gönüllülerin katılımını sağlamak, afet yönetiminde hangi anlayışla ifade edilmektedir?

Soru 15:

Afetin oluşturduğu tehlikenin önlenmesi veya bu tehlikenin oluşturduğu risklerin azaltılması ve ortaya büyük kayıpların çıkmasının önüne geçilmesi için yapılması gereken çalışmaların bütününe ne ad verilir?

Soru 16:

Ulusal GPS Ağı ile ilgilenen CBS veri tabanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 18:

Türkiye’de 1900- 2016 yılları arasında meydana gelen doğa kaynaklı afet istatistiğine göre, belirtilen yıllar arasında yaklaşık kaç kişi depremden etkilenmiştir?

Soru 19:

"Afet yönetiminin her aşamasında merkezi ve yerel düzeylerde yapılması gereken çalışmaların ve elde edilen sonuçların önceden belirlenmiş performans ve hedeflere uygun ve yeterli bir şekilde gerçekleştirilmesi" biçiminde tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi doğanın kendi davranışları sonucu ortaya çıkan doğa kaynaklı afetlerden biri değildir?