logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Afet Yönetimi 1

Soru 1:

“Afet Risk Yönetimi” anlayışı hangi yıl aralığında önem kazanmıştır?

Soru 2:

Türkiye'de "Afetlere İlişkin Acil Yardım Teşkilatı ve Planlama Esaslarına Dair Yönetmelik" kaç yılında yürürlüğe girmiştir?

Soru 3:

Aşağıdaki seçeneklerde verilen hangi ikili, Afet Yönetim Döngüsü içerisinde Kriz Yönetimi çerçevesinde değerlendirilebilir?

Soru 4:

Aşağıdaki hangisi hazırlık aşaması faaliyetlerinden biridir?

Soru 5:

Büyük, fakat genellikle yerel imkânlarla baş edilebilen çapta, ivedilik gerektiren tüm durum ve hallere ne ad verilir?

Soru 6:

11 Mart 2011'de Japonya'da gerçekleşen deprem ve ardından gelen tsunami ile binlerce kişi hayatını kaybetmiştir. Arka arkaya gelen afetler sonrasında Fukushima Nükleer Elektrik Santrali zarar görmüştür. Bu zarar sonrası ise havaya, suya ve çevreye radyasyon salınımı gerçekleşmiştir. Bu bilgiler ışığında afet yönetimi hazırlık aşamalarından hangisinin yeterli şekilde gerçekleştirilmediği ifade edilebilir?

Soru 7:

Afet kültürünün oluşturulmasında kritik bir role sahip olan afet hazırlık paydaşı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği aşağıdakilerden hangisinin kapsamında çalışır?

Soru 9:

Daha çok tehlike ve risklerin belirlenerek tehlike risk haritalarının hazırlanması, yapısal ve yapısal olmayan risklere ait önlemlerin alınması gibi çalışmaları içeren risk yönetimi evresi faaliyetleri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Hızla artan nüfus yoğunlukları Nüfusların riskli alanlarda kümelenmesi Kentsel alanların kontrolsüz olarak büyümesi Yukarıdakilerden hangileri doğa ya da insan kaynaklı olayların afete dönüşmesinde etken faktörlerdendir?

Soru 11:

Zarar azaltma yaklaşımlarının önündeki temel engel aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Afet sonrası afetlerin etkilerinin analizi, müdahale ve normal yaşama dönme çabalarına yönelik faaliyetleri içeren süreç aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Bilgi ve tecrübelerin paylaşımını sağlayan, ortak proje geliştirme imkanı sunan ve uluslararası yardımların koordinasyonunu sağlayan önemli bir paydaştır, tanımı aşağıdakilerden hangisinin tanımıdır?

Soru 14:

5902 sayılı kanuna göre toplumun tamamının veya belli kesimlerinin normal hayat ve faaliyetlerini durduran veya kesintiye uğratan ve acil müdahaleyi gerektiren olaylar ve bu olayların oluşturduğu kriz haline ne ad verilir?

Soru 15:

Zarar azaltma kavramı için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 16:

Büyük, fakat genellikle yerel imkânlarla baş edilebilen çapta, ivedilik gerektiren tüm durum ve hâller şeklinde tanımlanan kavram hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi afet için söylenemez?

Soru 18:

Bir toplumun sahip olduğu fiziksel, sosyal, ekonomik ve çevresel faktörlerin durumundan ortaya çıkan ve tehlikelerin etkileri karşısında toplumun kırılganlığını arttıran sürece ne ad verilir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi afet yönetimi faaliyetlerinin dört ana aşamasından biri değildir ?

Soru 20:

Toplumların karşı karşıya kaldıkları ve baş edemedikleri bir takım doğa veya insan kaynaklı olaylar afet olarak tanımlanan ve sonuçları yıkıcı olan durumlar ortaya çıkarmaktadır. Yukarıda verilen bilgiye göre toplumlar baş edebilme mekanizmaları oluşturamaz ve geliştirip uygulayamazlar ise aşağıdakilerden hangisinin gerçekleşmesi olasıdır?