logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Afet Yönetimi 1

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Finans ve İdari İşler Servisinin bünyesinde bulunan hizmet grupları arasındadır?

Soru 2:

"İnsanların ve yaşam çevrelerinin maruz kaldıkları tehlikeyle baş edebilme kapasitesinin yeterli olmaması" aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

Soru 3:

Tüm işverenler; ilkyardım, yangınla mücadele, kişilerin tahliyesi, ciddi ve yakın tehlikeyle karşılaşılması gibi durumlar için önceden acil durum planı hazırlamakla yükümlüdürler. İfadesi aşağıdakilerden hangisinde geçmektedir?

Soru 4:

Hangi kurum uluslararası afet zararlarını azaltma politika ve stratejilerine önderlik yapmaktadır?

Soru 5:

28 Mart 1970 günü Gediz ve yakın civarını vuran deprem kaç büyüklüğünde olmuştur?

Soru 6:

I. Toplumun kendi kaynakları ile baş edebilme kapasitesinin aşılması. II. İnsanlar ve çevre üzerinde önemli kayıplara neden olması. III. Yaşamsal fonksiyonların ciddi bir şekilde bozulması. Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri bir olayın afet olarak tanımlanabilmesi için karşı karşıya kalınması gereken etmenler arasında yer almaktadır?

Soru 7:

Yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evraklarınızı saklayacağınız afet çantası deprem sonrası ilk kaç saatte, bir hayat kurtarıcıdır?

Soru 8:

Hastane Afet ve Acil Durum Planı (HAP) Uygulama Yönetmeliği hangi yıl yürürlüğe girmiştir?

Soru 9:

Afet Yönetimi Terimler Sözlüğünde “Toplumun tamamı veya belli kesimleri için fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplar doğuran, normal hayatı ve insan faaliyetlerini durduran veya kesintiye uğratan, etkilenen toplumun baş etme kapasitesinin yeterli olmadığı doğa, teknoloji veya insan kaynaklı olay'' ne olarak adlandırılmaktadır?

Soru 10:

Afet ve acil durumlara ilişkin müdahale çalışmalarında görev alacak hizmet grupları ve koordinasyon birimlerine ait rolleri ve sorumlulukları tanımlamak, afet öncesi, sırası ve sonrasındaki müdahale planlamasının temel prensiplerini belirlemek olan planın adı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

İnsan hayatının kurtarılması ve korunması, tıbbi ve psikolojik ilk yardım sağlanması Tahliye, nakliye ve toplu acil beslenme ve barındırmanın sağlanması Tarih ve kültür miraslarını, çevre ve çevre sağlığını koruyucu önlemlerinin ikinci plana bırakılması Mülkiyetin korunması, mal varlıklarının kullanılabilmesine destek sağlanması Yukarıdakilerden hangileri afete müdahale amacının gerçekleştirilmesi doğrultusunda öncelikli hedeflerdendir?

Soru 12:

Türkiye Afet Müdahale Planı TAMP planlama sürecine göre aşağıdakilerden hangisi kapasite geliştirme sürecinin içinde yer almaktadır?

Soru 13:

Hangi depremden sonra deprem mağdurlarının hasarlı konutlarda oturmaları engellenmemiştir?

Soru 14:

Seçeneklerden hangisi afete müdahalede koordinasyonu kolaylaştırıcı başlıca faaliyetler arasında sayılmayabilir?

Soru 15:

Aşağıdaki etmenlerden hangisi doğa ya da insan kaynaklı birçok olayın afete dönüşmesinde etkili olan etmenlerden biri değildir?

Soru 16:

Seçeneklerde verilen afet sonrası değerlendirme aşamalarından hangisi doğru değildir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi "afet sonrası çalışmalardan" biridir ?

Soru 18:

Psikososyal Destek, Ayni Bağış-Depo Yönetimi-Dağıtım hizmetleri gibi hizmetler Türkiye Afet Müdahale Planı'na(TAMP) göre aşağıdaki bakanlıklardan hangisinin yükümlülükleri arasındadır?

Soru 19:

Hizmet gruplarının ortak bilgi işlem portalı hazırlanması TAMP'ın hangi basamağında yer almaktadır?

Soru 20:

I. Afete müdahalede iletişimin, önceden birlikte geliştirilen ve tatbikatı yapılan ortak bir iletişim planı, tanımlanmış iletişim terimleri, kuralları ve yapılarına dayandırılması. II. Kuruluşlar arasında karşılıklı beklentilerin, hedeflerin ve yardımlaşma ortak paydasının tam ve doğru olarak anlaşılması için iletişimin geliştirilmesi ve gerekli mekanizmaların oluşturulması, III. Afetle ilgili bilginin toplanması, değerlendirilmesi, sınıflandırılması, paylaşılması için gerekli yöntem, mekanizma ve teknik alt yapının önceden birlikte oluşturulması. Afete müdahalede koordinasyonun temel bileşenleri entegre (bütünleştirilmiş) iletişim, etkilibilgi yönetimi ve kapsamlı kaynak yönetimidir. Bu çerçevede yukarıdakilerden hangileri kurum içinde ve kurumsal paydaşlar arasında gerçekleştirilmesi gereken ortak çalışmalar arasındadır?