logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Afet Yönetimi 1

Soru 1:

Türkiye Afet Müdahale Planı hangi yıl uygulamaya girmiştir?

Soru 2:

Olası bir afet halinde; Yangın, Tahliye-Yerleştirme, Güvenlik-Trafik, Defin hizmetleri ile hangi kurum ilgilenmelidir?

Soru 3:

Aşağıdakileden hangisi afet sonrası yeniden yapım aşamasında barınmaya ilişkin yaşanan maliyet sorunlarındandır?

Soru 4:

Büyük, fakat genellikle yerel imkânlarla baş edilebilen çapta, ivedilik gerektiren tüm durum ve hâllere ne denir?

Soru 5:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP)’nın hedefleri bir arada verilmiştir? Hayat kurtarmak, Kesintiye uğrayan hayatı ve faaliyetleri en kısa sürede normale döndürmek, Müdahale çalışmalarını hızlı ve planlı bir şekilde gerçekleştirmek, Halk sağlığını korumak ve sürdürmek,

Soru 6:

Afete müdahale süreçlerinde barınma uygulamalarına göre, aşağıdakilerden hangisi acil barınma (sığınma) olanaklarındandır?

Soru 7:

Yapılacak iş ve işlemlerin, kimler tarafından hangi aşamada yapılacağı, bürokratik, idari vb. sıkıntıların nasıl aşılacağı ve zamanları ile ilgili bir ....................... hazırlanmalıdır. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 8:

Ülkemizde doğa kaynaklı afet can kayıplarında ilk üç sırayı hangileri alır?

Soru 9:

Modern afet yönetimi kavramında, aşağıdakilerden hangisi, Risk Yönetimi içerisinde değerlendirilir?

Soru 10:

En küçük yerleşme birimi olarak kabul edilen köylerde, toplam hane sayısının yüzde kaç oranında konut yıkılmış veya bir daha kullanılamayacak derecede ağır hasar görmüşse, bu afet “genel hayata etkili” olarak kabul edilmektedir?

Soru 11:

Su temini, sanitasyon ve hijyen teşvikine ilişkin asgari standartlar Gıda güvenliği ve beslenmede asgari standartlar Barınak, yerleşim ve gıda dışı maddeler için asgari standartlar Sağlık faaliyetlerinde asgari standartlar Yukarıdakilerden hangileri Sphere Projesi’nde yer alan asgari standartlar arasında sayılabilir?

Soru 12:

Japonya’nın Kobe kenti afet sonrası yeniden yapılanma sürecinin aşamaları sıralamasında, aşağıdakilerden hangisi sürecin aşamaları arasında yer almaktadır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi, yeryüzüne ait her türlü verinin, mekân ile ilişkileri kurularak bilgisayar ortamına aktarılması ve bu verilerin istenilen şekilde harita, grafik ve tablo olarak görsel hale getirilmesi gibi işlemleri kapsayan ve afetlerle ilgili çalışmalarda ve afet yönetiminde kullanılabilecek önemli sistemlerden birinin kısaltmasıdır?

Soru 14:

Acil yardımın ihtiyaca uygunluğu hangi destek mekanizmaları dikkate alınarak belirlenmektedir?

Soru 15:

Tehlike, risk ve zarar görebilirliğin değerlendirilme sürecinde yapılması gereken soruların hepsi aşağıdaki seçeneklerin hangisinde bir arada verilmiştir? Bir topluluğun karşılaştığı tehlikelerin özellikleri, sıklığı ve potansiyel şiddeti nedir? Bu tehlikelere karşı en duyarlı ve savunmasız olan belirli coğrafi alanlar ve topluluklar nerelerdir? Tehlikeye maruz ve etkilenebilecek topluluklara ait bilgiler nelerdir? (nüfus, altyapı, konut, hizmet vb.) Olası tehlikelerin etkilerine karşı koyma ve baş etme becerilerinin değerlendirilmesi.

Soru 16:

Afet kültürünün oluşturulmasında kritik bir role sahip olan, toplumun her kesimine ulaşarak afet bilincinin oluşturulmasında ve afetlerle ilgili bilgilerin paylaşılmasında en önemli araç aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi işyerlerinde, okullarda ya da kamu kurumlarında afet planlaması hazırlık faaliyetlerinden biri değildir?

Soru 18:

Müdahalenin etkinliğini arttıracak pek çok hazırlık faaliyeti ve stratejisi bulunmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu faaliyetlerden biri değildir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi TAMP çerçevesinde Ana Çözüm Ortaklarının ulusal düzeydeki görevleri arasındadır?

Soru 20:

Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezleri Yönetmeliği kapsamında, afet ve acil durum hizmetlerini yürütmek üzere illerde aşağıdakilerden hangisinin başkanlığında Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezleri kurulur?