logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Afet Yönetimi 1

Soru 1:

Tehlikelerin yol açabileceği ani ya da uzun süreli olumsuz etkilerle ülke ve toplumun  temel yapılarını korumak suretiyle, yaşam koşullarını aynen sürdürerek ya da koşullarını  planlarından vazgeçmeden dönüştürerek, baş edebilme kapasitesine ne ad verilir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi hazırlık evresinde yapılması gereken başlıca faaliyetler arasında yer almaz?

Soru 3:

I.Acil müdahale kapsamında sağlanması gereken asgari hizmetleri yerine getirmeye yönelik olarak Acil Durum Hizmetleri 10 hizmet grubundan oluşmaktadır. II. Mevcut haberleşme kaynaklarını belirlemek ve kurumlar arası entegrasyonu sağlamak, afet alanındaki faal iletişim tesislerini belirlemek ve geçici iletişim tesisleri kurmak, koordine etmek ve işletmek Haberleşme HG'nin görevleri arasındadır. III. Afet bölgesinde etkilenen elektrik, doğalgaz vb. enerji ile ilgili alt yapı tesislerinin acil onarımını yapmak, yaptırmak ve devamlı hizmet vermesini sağlamak Enerji HG'nin görevleri arasındadır. Yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 4:

Üzerinde sürekli çalışılan ve uygulamada geliştirilen insani yardım kuruluşlarının faaliyetlerinde en temel olarak alınan kural aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi/hangileri afete müdahalede koordinasyonu kolaylaştırıcı başlıca faaliyetlerin arasında yer alır? I- Koordinasyonun sağlayacağı fonların ortak kullanım çerçevesinde güvence altına alınması; II-Karar verme süreçlerinin yerel düzeyde ve yerel katılımcılar da dahil edilerek gerçekleştirilmesi III-Faaliyet için yeterli kurumsal bilgi ve tecrübe, eleman, donanım ve mali kaynağın varlığı

Soru 6:

Kobe depremi sonrasında yeniden yapılanma süreci çerçevesinde vergi indirimi kararı aşağıdaki aşamalardan hangisinde alınmıştır?

Soru 7:

Afet bölgesinde, afete tepki gösterecek ilk grup aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

TAMP (Türkiye Afet Müdahale Planı) kapsamında 10 Ana Çözüm Ortağı (8 Bakanlık, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı-AFAD, Kızılay) ve koordinasyonundan sorumlu oldukları ulusal düzeyde 28 Hizmet Grubu yer alır. TAMP çerçevesinde Ana Çözüm Ortaklarının görevleri şöyle belirlenmiştir: a) Ulusal düzeyde (taktik)  görevler, b) Yerel düzeyde (operasyonel) görevler. Aşağıdakilerden hangisi yerel düzeyde (operasyonel) görevler arasında yer alır?

Soru 9:

' Hizmet grubunun kaynak-envanter tespiti ' TAMP Planlama Sürecinin hangi aşamasında yapılmaktadır?

Soru 10:

Afetler ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 11:

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) olayın etki derecesine göre uluslararası yardıma ihtiyaç varsa kaçıncı seviyede müdahale söz konusudur?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi afet yönetiminin, risk yönetimi aşamasıdır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi / hangileri TAMP'ın hedefleri arasındadır? I-Hayat kurtarmak II-Ekonomik destek vermek III- Halk sağlığını korumak ve sürdürmek IV- Mülkiyet, çevre ve kültürel mirası korumak

Soru 14:

TAMP çerçevesinde Ana Çözüm Ortaklarının görevleri belirlenmiştir. Aşağıdakilerden hangisi Ulusal düzeyde (taktik) görevler arasında yer almaz?

Soru 15:

İl düzeyi afete müdahale hizmetlerine baktığımızda aşağıdakilerden hangisi “Ön İyileştirme Hizmet Grupları” arasında yer alır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de afet yönetimi üzerine çıkarılan kanunlardan biri değildir?

Soru 17:

Aşağıdaki çalışmalardan hangisi kriz yönetimi kapsamı içerisinde yer almaktadır?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi afet bölgesinde altyapı (su, kanalizasyon, arıtma vb.) ve yapı stokunda meydana gelen yaklaşık ön hasar boyutunu ivedilikle belirlemek ve üst makamları bilgilendirmek ile sorumludur?

Soru 19:

7269 sayılı yasa, afetler sonrasında yapılacak yardımların şeklini belirleyebilmek amacıyla hangi kavramı tanımlayarak, bir sınır koymuştur?

Soru 20:

I. Kullanım sonrası denetim aşaması II. Yapının kullanıma açılış aşaması III. İnşaa aşaması IV. Proje aşaması Yukarıda verilen yapı denetim sürecinin aşamalarının doğru sıralanışı hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?