logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Afet Yönetimi 1

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi, afet yönetiminin müdahale aşamasına aittir?

Soru 2:

Erken uyarı sistemlerinin amacı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

I. Hazırlık ve müdahale olmak üzere iki aşamadan oluşur. II. Her ölçekteki tehlikeleri kapsar. III. Kapasite geliştirmeye yönelik faaliyetler içerir. Yukarıdakilerden hangisi TAMP'ın temel prensipleri arasında yer alır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde ana çözüm ortaklarının ulusal düzeydeki (taktik) görevlerinden biridir?

Soru 5:

Nüfusu 50.000 üzerinde olan il ve ilçelerde, kaç konutun bir daha kullanılamayacak derecede ağır hasar görmesi, genel hayata etkililik kriterlerinden biridir?

Soru 6:

I. Hizmet grubu organizasyonunu kurmak, yapılacak hizmetin bütününü analiz etmek. II. İhtiyaç halinde destek çözüm ortaklarını göreve çağırmak ve bilgilendirmek. III. Afetin meydana gelmesi halinde mevcut güç ve kaynakların, etkin ve veriml ibir şekilde kullanılmasını sağlamak. Yukarıdakilerden hangileri TAMP çerçevesinde Ana Çözüm Ortaklarının ulusal düzeydeki (taktik)görevleri arasındadır?

Soru 7:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi afet müdahale seviyesine göre, kamu yönetimi birimleri ve kurumlarıyla işbirliği içerisinde afete müdahalede yer alan uluslararası kuruluşlar, sivil ve özel oluşumlardan biridir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi TAMP Planlama Sürecinin Kapasite geliştirme sürecinde yapılması gereken çalışmalardan birisidir?

Soru 9:

I. Operasyon planlarının hazırlık çalışmalarına katılmak II. Gerekli personel, araç, gereç, ekipmanları vb. temin etmek III. Operasyonların yürütülmesine destek vermek IV. Operasyon için gerekli teknolojik yenilikleri takip etmek Yukarıdakilerden hangileri TAMP çerçevesinde Destek Çözüm Ortaklarının görevleri arasındadır?

Soru 10:

"Günümüzdeki afet yönetiminin ve müdahalenin şekillenmesine uzanan süreç ......... hizmetleri çerçevesinde şekillenmiştir" cümlesindeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 11:

Afet özelliği taşıyan ve doğrudan siyasi parametrelerle ilişkili olan durum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi TAMP hazırlık aşaması faaliyetlerinin analiz sürecine ait adımlarındandır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi zarar azaltma aşaması için söylenemez?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi etkin bir afet yönetiminde sistemin omurgasını oluşturan kurumların özellikleri arasında değildir?

Soru 15:

Ülke, bölge, kent veya yerleşme birimi ölçeğinde tehlike ve riskin belirlenmesi, analizi, riskin azaltılabilmesi için imkân, kaynak ve önceliklerin belirlenmesi, politika ve stratejik plan ve eylem planlarının hazırlanması ve yaşama geçirilmesi sürecine ne ad verilir?

Soru 16:

I. Tahmine dayalı uyarı sistemlerin kurulması ve geliştirilmesi II. Yetkililerin ve risk altındaki nüfusun eğitimi III. Acil durum müdahale politikalarının standartlarının belirlenmesi ve organizasyonu Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri afete hazırlık çalışmalarında afet ve acil durum müdahalesinin etkililiğini ve etkisini arttırmak için yapılacaklardandır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi zarar azaltmayı başarabilmek ile doğrudan orantılıdır?

Soru 18:

' Hafif arama-kurtarma ' afet yönetim sistemi ve afet planları içerisinde hangi başlık altında ele alınır?

Soru 19:

Afet yönetiminin, kriz ve acil durum yönetiminden temel farkı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Operasyon planlarının hazırlık çalışmalarına katılmak Gerekli personel, araç, gereç, ekipmanları vb. temin etmek Operasyonların yürütülmesine destek vermek Eğitimli personelin sürekliliğini sağlamak Yukarıdakilerden hangileri TAMP çerçevesinde Destek Çözüm Ortaklarının görevlerindendir?