logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Afet Yönetimi 1

Soru 1:

Mevcut yapı denetim mevzuatının yürütüldüğü kanun aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Hizmet Grubu (HG) kaynak-envanter tespiti; HG işbirliğinin düzenlenmesi; saha destek ekiplerinin ve destek kaynakların intikal planlaması; HG Dakika Sıfır (afet anı) planlaması; HG acil durum iletişim bilgilerinin tespiti; Bakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezlerinin teşkili, HG raporlama ve haberleşme usullerinin tespiti gibi aşamalar Plan hazırlama süreçlerinin hangisine aittir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi afet öncesi korunmaya yönelik çalışmalardan biri değildir ?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi ideal bir “İyileştirme Çalışması - Planı” adımlarından biri değildir ?

Soru 5:

Afetler arasında aşağıdakilerden hangisi tür olarak diğerlerden farklıdır?

Soru 6:

Zarar Azaltma çalışmalarının başarısını etkileyen temel faktör nedir?

Soru 7:

I. Afete hazırlık aşamasında, geçici barınma sürecini planlayacak ve yürütecek, idari teknik yetki ve uzmanlığa sahip, yerel koordinasyon yapısını oluşturmak. II. Dağıtım kriterlerini belirlemek; gıda güvenliği için denetim yaptırmak ve soğuk hava depoları kurdurmak; talep edilen ihtiyaçları ilan etmek ve tedarik zinciri kurmak. III. Afetzede nüfusun muhtemel ihtiyaçlarını ve yerel özellikleri dikkate alan, aynı zamanda kalıcı iskana geçişi kolaylaştırıcı bir geçici barınma stratejisi oluşturmak. Yukarıdakilerden hangileri geçici barınma planlamasında, yerel olarak yapılacak başlıca çalışmalar arasında değildir ?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye’de yaşanabilecek her tür ve ölçekteki afet ve acil durumlara etkin müdahale için görev alacak, kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve gerçek kişileri kapsamakta, entegre planlama yaklaşımı ve modüler yapısıyla afet sırasındaki operasyon risklerini en aza indirecek sistemin adıdır?

Soru 9:

Tahmine dayalı uyarı sistemlerinin kurulması Yetkililerin ve risk altındaki nüfusun eğitimi Acil durum müdahale politikalarının standartlarınnın belirlenmesi ve organizasyonu Yerel, bölgesel düzeyde eğitim standartlarının belirlenmesi ve tatbikatlar ile desteklenmesi Yukarıdakilerden hangileri topluma dayalı afete hazırlık çalışmalarını yürütme ve geliştirme hedefleri arasındadır?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi afet önleme ve zarar azaltma planlarının geliştirilmesinde karşılaşılan güçlüklerden biri değildir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi afete müdahalenin süresindeki farklılıkların sebeplerinden biri değildir ?

Soru 12:

Afete müdahale aşamalarından; günlük hayatın afet öncesindeki olağan akışı olmasa da, yeni koşullarda normalleşmesine, istikrar kazanmasına yardımcı olan geçiş dönemi olan aşama aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Park'a göre iyileştirme aşamasında yer alan faaliyetlerden biri değildir?

Soru 14:

"İnsanların ve yaşam çevrelerinin maruz kaldıkları tehlikeyle baş edebilme kapasitesinin yeterli olmaması; fiziksel, sosyal, ekonomik, çevresel kayıp ve zarara uğrayabilecekleri korunmasızlık durumudur". Tanımı aşağıdakilerden hangisini ifade eder?

Soru 15:

Müdahale organizasyonunda, Afet Müdahale Planını uygulamaya koyan servis olarak tanımlananan ve olay türü ve müdahale seviyesi dikkate alınarak iki alt servise ayrılan servis aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi yer seçim raporu hazırlanırken görev alan kişilerden biri değildir?

Soru 17:

iyileştirme aşamasını kolaylaştırabilecek unsurlardan hangisi; toplumun ihtiyaçlarını gidermek için uygun araçları, inanılır ve güvenilir olarak kullanma becerisi olarak tanımlanır?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangileri Afet Müdahale Planları çerçevesinde afete hazırlık aşamasında, önceden gerçekleştirilmesi gereken başlıca hazırlıklardan değildir?

Soru 19:

DPTP, 2000’e göre kapsamlı bir afete hazırlık stratejisi aşağıdaki unsurlardan hangisini içermez?

Soru 20:

Ülkemizde kamu yönetimi afete müdahale süreçlerini aşağıdakilerden hangisi aracılığıyla koordine etmektedir?