logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Afet Tıbbı ve Yönetim İlkeleri

Soru 1:

Hastaların hastane dışında güvenli bir yere nakli  hangi tahliye türüne örnektir?

Soru 2:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi ‘T3’ triyaj katogorisini açıklamaktadır?

Soru 3:

İlk hava ambulansı ilk defa hangi tarihte kullanılmıştır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Olay Komuta Sisteminin Yönetim İlkeleri arasında değildir ?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Olay Komuta Sistemi (OKS)'nin yönetim ilkelerinden birisidir?

Soru 6:

Aşağıdaki organizasyon unsuru- liderlik pozisyonu eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?

Soru 7:

Hastanede OYE’nin sorumlu olduğu temel fonksiyonların altında oluşturulabilecek sorumlu birimler kapsamında "Personel ve Malzeme Yönetimi sorumlusu" hangi birime bağlıdır?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi  Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) farklı kıtalardaki ülkelerde uygulaması giderek yaygınlaşan Güvenli  hastanelerin afet tehlike ve risklerini değerlendirme ve planlama konularından birisidir?

Soru 9:

Seçeneklerden hangisi hastanelerde afet risk azaltma süreç ve uygulamaları kapsamındaki yapısal risk elemanlarından bir tanesidir?

Soru 10:

Mortalite oranı ve morbite oranı arasındaki fark aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak açıklanmıştır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi afetlerde triyaj uygulamasında dikkat edilmesi gereken hususlardan biri değildir ?

Soru 12:

Bulunduğu coğrafi, fiziksel, çevresel, sosyal ortamda hastanenin güvenliğini, afet ve acil durum yönetimindeki rolünü etkileyebilecek tehlikelerin belirlenmesi, Hastane binası ve çevresini oluşturan yapısal elemanların güvenliği, Hastanenin yapısal olmayan elemanlarının güvenliği, Hastanenin afet ve acil durum yönetimi bakımından fonksiyonel (işlevsel) kapasitesinin, işleyişi ve faaliyet sürekliliğinin güvence altına alınması, Yukarıdakilerden hangisi Güvenli Hastane yaklaşımında, hastanelerin afet tehlike ve risklerini değerlendirme ve planlama konuları içinde verilmiştir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Afetlerde, tıbbi yanıtı zorlaştıran temel nedenlerden değildir ?

Soru 14:

I. Acil durum yönetimi düzenlemeleri ve sistemleri geliştirme II. Acil risk değerlendirmesinin yapılması III. Planın belgelenmesi IV. Planlama komitesinin belirlenmesi ve oluşturulması V. Sorumlulukları tanımlama VI. Gerekli kaynakları ve hizmetleri belirleme Yukarıda verilen afet ve acil durum planlama sürecinin maddelerinin doğru sıralaması aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 15:

Müdahale edilmezse kalp durduktan kaç dakika sonra beyin ölümü gerçekleşir?

Soru 16:

İlk sivil ambulans örgütü hangi ülkede kurulmuştur?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Hastane tıbbi kapasitesinin artırılması başlığı altında yapılacak başlıca faaliyetlerden biridir? -

Soru 18:

Acil yardım talebine yanıt verme Tıbbi müdahaleler ile hayat kurtarma Acil yardımın yapılıp-yapılmayacağına karar verme Acil yardım operasyonunu en başından sonuna kadar yönetme Acil yardımın nasıl organize edileceğine karar verme Yukarıda verilenlerden hangileri acil çağrı merkezlerinin görevleri arasındadır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi  ülkemizde ve dünyada geçmiş afetlerde hastanelerde yapısal olmayan elemanların zarar görmesine, sağlık hizmetinin kesintiye uğramasına yol açan başlıca sorunlardan biridir?

Soru 20:

I. Olaya müdahale edenlerin ve olay yerindekilerin güvenliğini sağlamak. II. Stratejik ve taktik hedefleri başarmak. III. Tüm dünyaya yayılmak IV. Kaynakları etkin kullanmak Yukarıdaki maddelerden hangisi Olay Komuta Sistemi’nin en iyi uygulamalarının kullanılması sayesinde hedeflediği amaçlarındandır?