logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Afet Tıbbı ve Yönetim İlkeleri

Soru 1:

Kalbi duran birine olay yerinde bulunalar tarafından, olay yerinin imkanları ile yapılması gereken; suni solunum, kalp masajı ve otomatik eksternal defibrilatör tedavisini kapsayan uygulamaların bütününe ne denir?

Soru 2:

Olay Komuta Sisteminde kontrol ve denetim sorumluluğu olan herhangi bir kişinin yönetilebilir kontrol kapsamı aralığı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 3:

Aşağıdaki birimlerden hangisi operasyon şefinin sorumluluk alanı dahilindedir?

Soru 4:

Olaya müdahale temelinde kullanılacak tesisleri standart olarak tanımlayarak yaygın ve standart bir terminolojinin kullanılması hangi yönetim ilkesi başlığı altında değerlendirilmektedir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi, 'önlem alınabilmesi için çok az bir zamanın bulunduğu ve ayrıca önlem alınmaması durumunda yaşamsal riskin ortaya çıkabileceği durum'u doğru olarak ifade eden terimdir?

Soru 6:

"Bir afet ya da acil durum olayından sonra mümkün olan en kısa sürede sosyal, ekonomik, fiziksel ve çevresel refahın geri kazanımı yoluyla ulusal ve topluluk hayatını normale döndürmek." şeklinde tanımlanan durum hangisidir?

Soru 7:

Sağlık Bakanlığı’nın 26369 Sayılı “Ambulanslar ile Acil Sağlık Araçları ve Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği”ne göre  aşağıdakilerden hangisi   Özel donanımlı ambulans sınıfına girmez ?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi, afet ve acil durumlarda olumsuz etkiler nedeniyle hastanenin bir başka güvenli yere aktarılmasını doğru olarak ifade eder?

Soru 9:

Dalga­lanmayı karşılamak için kaynakları kullan­ma yeteneği aşağıdakilerden hangisinin tanımıdır?

Soru 10:

Franco-German modeli ile Anglo-Amerikan modeli arasındaki fark aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 11:

HAP Hazırlama Kılavuzu’nda, ülkemizde hastane triyaj sisteminde kullanılan kategoriler kapsamında "Birkaç dakika içerisinde verilen basit müdahalelerle kurtulabilir" durumundaki yaralılar hangi renk koduyla tanımlanır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi, acil bakım gerektiren yaşamsal tehlike oluşturan yaralanmayı belirten ve triaj kategorisine ait olan renktir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Olay Komuta Sistemi’nin (OKS) organizasyon yapısı içerisinde yer almaz?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangileri hastanelerin yapısal risklerin azaltılması ile ilişkilidir? I- Yapısal risklerin belirlenmesi ve iyileştirme süreçleri yalnızca depremle sınırlı kalmamalıdır, hastanenin bulunduğu bölgenin tüm afet, tehlike ve riskleri dikkate almalıdır. II- Hastanenin yapısal dayanıklılık incelemelerinin düzenli olarak yaptırılması, uygulama aşamalarının ve sonuçlarının düzenli olarak kaydedilmesi zorunludur. III- Hastanedeki kritik servis ve alanların, ulaşım, acil çıkış ve tahliye güzergahlarının güvenliği sağlanmalıdır.

Soru 15:

Hastanın bir sağlık kuruluşuna güvenli bir şekilde naklini sağlamak, aşağıdakilerden hangisinin temel hedefleri arasındadır?

Soru 16:

Müdahale açısından seviye1 (S1) bir afet için nasıl bir etki yorumu yapılmaktadır?

Soru 17:

Bir afet ya da acil durum olayına hızlı ve kararlı bir şekilde tepki vermek ve acil sonuçlarını yönetmek hangi kapsamlı yaklaşım alt başlığı tanımıdır?

Soru 18:

I. Tıbbi Kurtarma Kapasitesi (MRC) II. Tıbbi Tahliye Kapasitesi (MTC) III. Hastane Tedavi Kapasitesi (HTC) (a) Saat başına, hastanede tedavi edilebilecek yaralı sayısı (b) Saat başına hastanelerdeki personel sayısı (c) Saat başına, Temel/İleri Yaşam Desteği sağlanabilecek yaralı sayısı (d) Saat başına, hastanelere taşınabilecek yaralı sayısı (e) Saat başına afet durum planı sayısı Yukarıda verilen tıbbi tedavi kapasitesi ve tanımlarının doğru eşleştirilmesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Hastane bakımından Olay Seviyesi 1’in tanımlanmasına uymaktadır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi kayıtlar ve formların işlevi arasında değildir ?