Aşağıdakilerden hangisi yardım çalışanlarının afet gibi zorlayıcı ortamlarda karşılaştıkları stres faktörlerinden biri değildir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: D) Çok deneyimli olmak
1. Afet ve acil durumlarında il sağlık müdürlüğü SAKOM’u aktif hale getirir. 2. Sağlık Bakanlığı SAKOM, İl ADM veya AFAD ile koordinasyonu sağlar. 3. İhtiyaç halinde kara, hava, deniz ambulanslarının sevk ve idaresini sağlar. 4. Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün ilgili birimlerince yürütülen çalışmaların koordinasyonunu sağlar. Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri acil ve afetlerde sağlık hizmetleri şubelerinin görevlerindendir?
Doğru Cevap: C) 1, 2 ve 3
Afet durumlarında kan temininde ana rolü hangi kurum üstlenmektedir?
Doğru Cevap: C) Türk Kızılayı
Afetle birlikte yaşamları değişen kişilerin, afet kurbanı değil, hayatta kalan aktif ve güçlü kişiler olarak görülmesi, psikososyal müdahalenin temel prensiplerinin hangisi altında değerlendirilir?
Doğru Cevap: B) Güçlendirme
Afetlerde Halk Sağlığı uygulamaları çerçevesinde yürütülen ikincil korumanın amacı nedir?
Doğru Cevap: C) Erken tanı ile sağlık sorunlarını tedavi etmek ve daha ileri sağlık sorunlarına yol açmasını engellemektir.
Kardiyopulmoner resüsitasyon nedir?
Doğru Cevap: A) Kalp ve solunum durması sonucu kişiyi yeniden hayata döndürme çabalarını kapsayan uygulama.
Duygularını hissedebilme becerisinin azalması, önceden ilgi duyulan şeylere karşı ilgi kaybı ve isteksizlik olarak oluşan stres belirtisi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Genel tepkisizlik/küntleşme belirtileri
Bir kişide Travma Sonrası Stres Bozukluğu olduğunun anlaşılabilmesi için acil durum veya afetin ardından en az kaç gün geçmesine rağmen belirtiler izlenmeye devam etmektedir?
Doğru Cevap: D) 30 gün
Aşağıdakilerden hangisi İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün Basın ve Halkla İlişkiler servisinin görevidir?
Doğru Cevap: E) Haber kaynaklarında yanlış haber bulunmasıdurumunda bunların düzeltilmesinisağlar.
Aşağıdakilerden hangisi il sağlık müdürlüklerinin afet öncesi görev ve sorumluluklarından biri değildir?
Doğru Cevap: C) Bilgi akışının kesintisiz sürdürülmesini sağlamak.
Aşağıdakilerden hangisi hastane tedavi kapasitesini artıran faktörlerden biridir?
Doğru Cevap: A) İş yoğunluğu
Duygusal belirtileri Fiziksel belirtileri Sosyal belirtileri Bilişsel belirtileri Yukarıda verilenlerden hangileri afetin psikolojik etkilerindendir?
Doğru Cevap: E) I, II, III ve IV
Aşağıdakilerden hangisi afet ve acil durumlarında, afet ve acil durumunu Sağlık Bakanlığı adına yönetmek ile sorumludur?
Doğru Cevap: A) İl sağlık müdürü
Aşağıdakilerden hangisi Travma Sonrası Stres Bozukluğunu (TSSB) etkileyen faktörlerden “travma öncesi etkenler” grubunda yer almaktadır?
Doğru Cevap: E) Cinsiyet
Merkezi vücut ısısının 35’ altına düşmesine ne ad verilir?
Doğru Cevap: A) Hipotermi
Aşağıdakilerden hangisi Afetlerde Sektörler Arası İşbirliği için Temel Mevzuatlardan biri değildir ?
Doğru Cevap: E) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu
Yaşanan afetlerden sonra ortaya çıkan belirtilerin Travma Sonrası Stres Bozukluğu olarak değerlendirilebilmesi için acil durum veya afetin ardından en az kaç gün geçmiş olması gereklidir?
Doğru Cevap: E) 30 gün
Aşağıdakilerden hangileri bir afetin tıbbi etkileri yönetiminin bileşenleridir? I- Planlama ve organize etme yeteneği II- Halkın eğitimi ve kaynak yönetimi III- Zor koşullar altında yüksek kalitede sağlık hizmeti sunma becerisi IV- Özgün bir eğitim ve bilgi birikimi V- Acil durum operasyon merkezinin yönetimi.
Doğru Cevap: E) I-III-IV
Aşağıdakilerden hangisi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, çevre sağlığı ekiplerinin afet sonrası görev ve sorumluluklarındanır?
Doğru Cevap: E) Görev ve sorumluluk alanı ile ilgili bilgilerideğerlendirmek ve İl SAKOM’a iletmek
Aşağıdakilerden hangisi Üniversite Hastanelerinin afet sırasındaki görev ve sorumluluklarındandır?
Doğru Cevap: C) KBRN tehditlerinde etkilenenler için hastanenin aktif hale getirilmesini ve ihtiyaç halinde arındırma ünitelerinin hazır halde tutulmasını sağlamak