logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Afet Tıbbı ve Yönetim İlkeleri

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi START Triyaj sisteminde kullanılan değerlendirme kriterlerinden biridir?

Soru 2:

Hastaneler, düzenli korunması gereken yüksek maliyetli sistemler, tesisatlar, tıbbi cihazlarla çalışmaktadır. Hastanelerde tesis ve donanımın zarar görmesi, telafi edilemez sonuçlara, can ve hizmet kaybına yol açabilir. Afet sırasında hastanenin ayakta kalması, sağlık hizmetinin kesintiye uğramaması sosyal bakımdan da büyük önem taşımaktadır. Sağlık hizmetinin olağan durumlarda ve afet koşullarında etkili ve kesintisiz şekilde sürmesi yaşamsal önemdedir. Yukarıdakilerden hangisi afet yönetiminde hastanelerin bulunması gereken konum için söylenebilir?

Soru 3:

İlk sivil ambulans örgütü hangi ülkede kurulmuştur?

Soru 4:

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kaç olay/müdahale seviyesi tanımlamaktadır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi afetlerde sağlık organizasyonunun güçlendirilmesi ile ilgili çalışan resmi kurumdur?

Soru 6:

I. OKS içerisinde belirsiz kod ve kısaltmalar yerine ortak bir terminoloji kullanılması. II. Nitelikli profesyonellerin doğru görev pozisyonlarına yerleştirilmesi III. Kanun, yönetmelik veya verilen yetki sayesindeki kontrol eylemi IV. Bir amaca ulaşmada izlenecek yol ve davranış biçimi Yukarıdaki açıklamaların tanımları aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 7:

Mevcut hastanelerin afetlere karşı güvenli hale getirilmesi ve yeni kurulacak hastanelerin afetlere karşı güvenli inşa edilmesi yaklaşımının öneminin kabul edildiği “Hyogo Çerçeve Eylem Planı” 168 ülke tarafından hangi yılda onaylanmıştır?

Soru 8:

I. C tipi yoğun bakım ambulansları II. B tipi hasta nakil ambulansları III. Özel donanımlı ambulanslar IV. A tipi acil yardım ambulansları V. Obezite ambulansları Yukarıdakilerden hangileri Avrupa Birliği standartlarında kara ambulanslarındandır?

Soru 9:

Komuta ve medya arasındaki tüm etkileşimlerden sorumlu olan komuta kadrosuna sahip kişi kimdir?

Soru 10:

Süpervizörler, ast görev pozisyonlarını yeterince denetleyebilmeli ve kontrol edebilmelidir ibaresi OKS ilkelerinden hangisinin kapsamındadır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi afet ve acil durum yönetimi yaklaşımlarından olan kapsamlı yaklaşım süreçlerinden değildir?

Soru 12:

“Bölgesel olarak harekete geçirilen tüm hastanelerin etkin işbirliği ve koordinasyonu sağlanır. - Yerel ve ulusal düzeyde tüm sağlık yöneticileri tamamen olaya dahil olur.” şeklinde tanımlanan olaylar hangi seviye olarak kabul edilir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi bir olayın afet olduğunu bize gösterir?

Soru 14:

I. Ulusal desteğe ihtiyaç vardır II. Uluslararası desteğe ihtiyaç vardır. III. Yerel imkanlar yeterlidir. IV. Destek illerin takviyesine ihtiyaç vardır. Yukarıda Türkiye Afete Müdahale Planında (TAMP), belirtilen etkilerinin seviyeleri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 15:

Kalbi duran birine olay yerinde bulunanlar tarafından olay yerinin imkânlarıyla yapılması gereken işlemleri kapsayan uygulamaların bütününe ne ad verilir?

Soru 16:

Tıbbi müdahale gereken duruma sahip ancak, bir müddet bekleme ile kliniğinde kötüleşmenin beklenmediği yaralılardan oluşan grup hangi renk koduyla tanımlanmaktadır?

Soru 17:

Kapasite artışı tepki kapasitesinin doğru tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi HTC yi arttıran faktörlerden biridir?

Soru 19:

Olay Komuta Sisteminin ilk uygulamaya başlandığı alan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Sağlık, itfaiye, kurtarma gibi fonksiyonel gruplar aşağıdaki bölümlerden hangisinde yer alır?