logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Afet Tıbbı ve Yönetim İlkeleri

Soru 1:

Tedavi Koruyucu Eğitim Araştırma Yukarıdaki verilenlerden hangileri hastanelerin görevleri arasında sayılabilir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Olay Komuta Sisteminin Yönetim İlkelerinden biri değildir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi Hastanelerin afet güvenliği bakımından yapısal olmayan riskler kapsamındadır?

Soru 4:

Bir süpervizörün komuta ve kontrolü altında yürütülen bir görev üzerinde faal olarak çalışan kaynaklar hangi taktik kaynaklar arasında bulunmaktadır?

Soru 5:

Türkiye’de hastane öncesi acil sağlık hizmetleri ile ilgili modern anlamda tüm ülkeyi kapsayacak şekilde planlamaların yapılması, Sağlık Bakanlığı bünyesinde “112 Acil Yardım ve Kurtarma Merkezleri”nin kurulması kaç yılında gerçekleşmiştir?

Soru 6:

“Hızır Acil Servis” uygulaması ilk defa hangi hastanede başlamıştır?

Soru 7:

Yapısal olmayan elemanların bulundukları yapıda meydana gelen deformasyon sonucunda bağlı oldukları yerden kopması, yerinden çıkması, fırlaması olayına ne ad verilir?

Soru 8:

Seçeneklerden hangisi Hastane Olay Yönetim Ekibi (OYE) afet ve acil durum yönetimi ile ilgili organizasyon şemasında gösterilen beş temel fonksiyondan birisi değildir ?

Soru 9:

I. OKS içerisinde belirsiz kod ve kısaltmalar yerine ortak bir terminoloji kullanılması II. Nitelikli profesyonellerin doğru görev pozisyonlarına yerleştirilmesi III. Kanun, yönetmelik veya verilen yetki sayesindeki kontrol eylemi IV. Bir amaca ulaşmada izlenecek yol ve davranış biçimi Yukarıdaki açıklamaların tanımları aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi afet yönetimindeki yeri ve önemi dikkate alınarak hastanelerde afet güvenliği bakımından esas alınan temel hedeflerden birisi değildir

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi triyaj uygulamasında dikkat edilmesi gereken hususlardan değildir?

Soru 12:

Sağlık Bakanlığı’nın 24762 Sayılı İlkyardım Yönetmeliği’ne göre ağır ve tehlikeli işler kapsamında bulunan işyerlerinde Temel İlkyardım Eğitimi Sertifikası almış ilkyardımcı sayısı belirlenirken dikkate alınması gereken personel sayısı kaçtır?

Soru 13:

Aşağıdaki seçeneklerde verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 14:

“Bir işi yapmak ya da tedbir almak için kullanılabilecek sürenin kısıtlı olması, işin yapılmaması ya da önlemin alınmaması durumunda da birey ya da toplum için hayati risklerin ortaya çıkabileceği durumlar” Yukarıda verilen tanım aşağıdakilerdan hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi, en ciddi ağır yaralıları ifade eden kategoridir?

Soru 16:

I. Olayın tarifi II. Oluşan veya olası riskler III. Yatakların kullanılabilirliği IV. Personel tedarik durumu Yukarıdakilerden hangisi durum raporunda yer alan başlıklardandır?

Soru 17:

Ülkemizde hastane triyaj sisteminde kullanılan kategoriler‘e (renk kodlamasına)  göre  siyah renk neyi ifade etmektedir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi OKS organizasyonunun sahip olduğu fonksiyonel alanlardan biri değildir ?

Soru 19:

Türkiye’de acil sağlık alanında acil çağrı hizmeti ile ilgili ilk modern uygulama, 1994 yılında 6 ilde hastanelerden bağımsız acil çağrı merkezlerinin oluşturulması ile olmuştur. Oluşturulan bu yeni sistemle birlikte, kullanılacak olan acil çağrı numarası da “112” olarak belirlenmiştir.Aşağıdaki illerden hangisi bunlardan biri değildir ?

Soru 20:

• Taktiklerin belirlenmesi • Taktiklerin belirlenmesi • OKS Organizasyon yapısının geliştirilmesi • Kaynak ihtiyaçlarının değerlendirilmesi ve kaynak talep edilmesi • Operasyon Harekat Üssünün kurulması Olaya verilen ilk yanıt ve operasyon planlama sürecinde yukarıdaki işlemler aşağıdaki aşamalardan hangisinde gerçekleşmektedir?