logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Acil Durum Bilgisi ve Yönetimine Giriş

Soru 1:

I. Telefon rehberi II. Acil durum prosedürleri III.  Teknik dokümanlar Kriz yönetim merkezinde acil duruma en kısa sürede ve uygun yöntemlerle müdahale için ünitelerin vardiya kayıtları, başvuru kaynakları ve gerekli malzemeler yer almalıdır. Yukarıdakilerden hangileri bu malzemelerdendir?

Soru 2:

I.Alarm ikazının doğru şekilde verilip verilmediği II."Tehlike geçti" ikazından önce binaya giriş teşebbüsü olup olmadığı III.Toplanma noktasının ana binaya olan mesafesi IV.Tahliye tatbikatına keyfi olarak katılmayan personel Yukarıdakilerden hangileri tatbikat sırasında belirlenen hususlar arasında yer almaktadır?

Soru 3:

"..........", belirli bir zaman veya coğrafyada ortaya çıkarak yaşamı tehdit eden, toplumun sosyo ekonomik düzen ve etkinliklerine, doğal çevreye, doğal, tarihi ve kültürel kaynaklara zarar verme potansiyeli olan doğa, teknoloji ya da insandan kaynaklanan fiziki olay ve olgular olarak tanımlanmaktadır. Yukarıdaki tanımda boş bırakılan yere aşağıdaki kelimelerden hangisi yazılmalıdır?

Soru 4:

Yangın söndürmede kullanılan köpük yönetmeliğe göre hangi renkli bantla gösterilir?

Soru 5:

I.   Alıştırmalar II.  İşlevsel tatbikatlar III. Tam kapsamlı tatbikatlar IV.  Masabaşı tatbikatlar V.   Seminerler Yukarıdakilerden hangileri operasyon/işlem tabanlı tatbikatlar arasında bulunur?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi afet veya acil durum halinde olay yerine gönderilecek olan ambulans türlerinden biri değildir?

Soru 7:

1998 yılının Mayıs ayında ülkemizde lokal bir meteorolojik anomali nedeniyle meydana gelen taşkınla tarım arazileri sular altında kalmış, birçok heyelana duyarlı bölge yeniden hareketlenmiş ve malzemenin türüne bağlı olarak toprak akmaları meydana gelmiştir. Bu bölge aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdaki kanunlardan hangisinin amacı, doğal afete maruz kalan yörelerde normal hayatın devamını sağlayacak hizmetlerin yürütülmesi, hasar ve tahribatın giderilmesine ve ilgili mevzuata göre kurulmuş fonlardan yapılacak yardıma ilişkin usul ve esasları düzenlemektir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi tahliye planı yapılmadan önce özel ilgi gerektiren personel olarak değerlendirilmez?

Soru 10:

I. Acil durum planında belirtilen hususlar dahilinde alınan önleyici ve sınırlandırıcı tedbirlere uymak. II. Acil durumun giderilmesi için, işveren ile iş yeri dışındaki ilgili kuruluşlardan olay yerine intikal eden ekiplerin talimatlarına uymak. III. Acil durumlar sırasında kendisinin ve çalışma arkadaşlarının hayatını tehlikeye düşürmeyecek şekilde davranmak. Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri çalışanların acil durumlarla ilgili yükümlülükleri arasında yer almaktadır?

Soru 11:

Afet Bilgi Sisteminin afetlerin her safhasında can kaybını ve ekonomik kaybı en aza indirmek için (sanal) bir ağ ortamında konuyla ilgili veri-bilginin eşgüdüm içinde kısa zamanda sağlandığı ve bilgi değişimlerinin kolaylıkla yapıldığı güçlü ve bütünleşik bir teknolojik sistem olarak tanımlandığı Deprem Şurası hangi yılda yapılmıştır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi afetlerin ortak özelliklerinden değildir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi beklenmedik zamanlarda gelişebilen, hızlı müdahale gerektiren, yaralanmalara ve can kayıplarına yol açabilen acil durumların genel özelliklerinden birisidir.

Soru 14:

I. Genellikle kamu kurumları tarafından yapılır. II. Öncesinde işlevsel tatbikat uygulaması gerekmez. III. Medyanın organizasyonunu da kapsar. Tam kapsamlı tatbikata yönelik yukarıda verilenlerden hangileri doğrudur?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi acil durum ekipleri arasında yer almaz ?

Soru 16:

Karşılaşılacak herhangi bir afet ile ilişkilendiril­miş risklerin tehlike potansiyeli aşağıdaki hangi kavramların fonksiyonudur?

Soru 17:

I. Oda ve diğer bağımsız mekanlardan çıkışlar. II. Her kattaki koridor ve benzeri geçitler. III. Kat çıkışları. Yukarıdaki mekanlardan hangisi ya da hangileri kaçış yolları kapsamında değerlendirilmektedir?

Soru 18:

İşyerinde meydana gelebilecek acil durumlar aşağıdaki hangi hususlar dikkate alınarak belirlenir? I. Kar ve zarar değerlendirmesi sonuçları, II. Yangın, tehlikeli kimyasal maddelerden kaynaklanan yayılım ve patlama ihtimali, III. İlk yardım ve tahliye gerektirecek olaylar, IV. Doğal afetlerin meydana gelme ihtimali, V. Sabotaj ihtimali.

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi tartışma tabanlı tatbikatların özellikleri arasında yer almaz?

Soru 20:

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), organizasyon bü­tünlüğü göz önünde bulundurularak hangi bakanlığa bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) kurulmuştur?