logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Acil Durum Bilgisi ve Yönetimine Giriş

Soru 1:

Afet ve acil durum yönetimi konusunda uyulması gereken kurallara ilişkin aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Olay Komuta Sisteminde  meydana gelen bir olayda görev alan personel tarafından ihtiyaç duyulacak tüm donanım, materyal, hizmet ve tesisleri sağlamakla sorumludur. Bu görev, spesifik ekipman ve malzemenin temin edilmesini, müdahale personeline haberleşme hizmetlerinin sunulmasını, olayın gerektirdiği ulaşımın gerçekleştirilmesini, barınma gıda ve suyun sağlanmasını, sağlık hizmetlerinin sunulmasını içeren bölümdür.

Soru 3:

Planlama takımını oluşturan bireylerden hangisi acil durum planının geliştirilmesinde sorumlu kişidir?

Soru 4:

"Afet ve acil durum yönetiminde başarı için dışlayıcı olmamak, ekip çalışmasını öne çıkartmak, her seviyede tüm birey, birim, kurum ve kuruluşların katılımını teşvik etmek esastır" cümlesi hangi kuralı açıklamaktadır?

Soru 5:

Acil durum planlama ekibi ve ekip üyelerinin görevleri aşağıda verilmiştir. Hangi eşleştirme yanlıştır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi bir olayın doğurabileceği olumsuz sonuçların toplamını ifade eden kavramdır?

Soru 7:

Risk analizi matrisine göre 'olma olasılığı yüksek ve beklenen sonuçları önemli' olan bir riskin seviyesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Herhangi bir afet veya acil durum da afet ve acil yardım planlarının en öncelikli hedefi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Almanya’da Germanwatch tarafından hazırlanmış Dünya Risk Endeksi (2012) raporuna göre Hollanda doğal afet tehlikesi sıralamasında 12. sırada olmasına karşın genel risk sıralamasında 51. sırada yer almaktadır. Aşağıdakilerden hangisi Hollanda'nın genel risk sıralmasında gerileme nedenlerinden biri olabilir?

Soru 10:

Sağlıklı ve yaşanabilir çevrelerin oluşturulamaması Dengesiz nüfus dağılımı Yerleşim yerlerinin seçiminde afete duyarlılığın göz ardı edilmesi Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri doğal afetlerin ve acil durumların yıkıcı etkilerini arttıran etmenler arasındadır.

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Acil Durum Örgütün saygınlığını korumak için en önemli unsurlardan biridir denebilir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi ekolojik hassasiyetlerin tanımlanmasında kullanılan belirteçlerden değildir ?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi risklerin çözümlen­mesinde ele alınacak sosyal hassasiyetlerden biri değildir ?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Acil Durum Yönetim Merkezinin fonksiyonlarından biri değildir?

Soru 15:

I.Nasıl davranacaklarını II.Nasıl organize olacaklarını III.İhtiyaç duydukları kaynakları nasıl karşılayacaklarını IV.İhtiyaç duydukları kaynakları nereden karşılayacaklarını V.İhtiyaç duydukları kaynakları hangi yöntemle karşılayacaklarını İnsan toplulukları karşılaşabilecekleri tehlike ve riskleri bilmek ve böyle bir olayla karşılaştıklarında yukarıdakilerden hangilerini önceden planlamak zorundadırlar?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi acil durum sırasında ve sonrasında kullanabileceği iç kaynaklar tespitinde ekipman açısından belirlenmesi gereken durumlardandır?

Soru 17:

Türkiye’de sadece depremleri kapsamakla beraber afetlerle ilgili ilk kanun kaç yılında yürürlüğe konmuştur?

Soru 18:

OKS organizasyonu kaç temel bölümden oluşmaktadır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi ekonomistler, diğer karar verici organlar, şehir plancıları ve vatandaşlarla müştereken hazırlanması gerekli değerlendirmelerden biridir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi afetin ve acil durumun türüne bakılmaksızın planlama ça­lışmaları ile ulaşılmak istenen hedefler arasında yer almaz ?