logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Acil Durum Bilgisi ve Yönetimine Giriş

Soru 1:

“Her kullanım için uygun bir yer, her yer için uygun bir kullanım vardır” sözünü söylemiş olan ve aynı zamanda coğrafi bilgi sistemlerinin de babaları arasında kabul edilen kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

I. Yangın söndürme amaçlı kullanılacak ekipmanların bulunduğu yerler II.İlkyardım malzemelerinin bulunduğu yerler III. Yiyecek ve içecek temin edilebilecek noktalar Tahliye planına ilişkin dokümanların arasında yukarıdaki unsurlardan hangilerinin olması beklenir?

Soru 3:

I.Bina kat planları ve yerleşim planı üzerinde her katta kaç kişinin nerelerde bulunduğu belirlenir. II.Binadaki tüm merdivenler dikkate alınmaz; sadece acil çıkış merdivenleri dikkate alınarak bina planı üzerine işlenir. III.Personel, özel ilgi gerektiren kişiler de dahil edilerek tahliye gruplarına bölünür.  IV.Personelden tahliye sırasında özel görev verilecek olanlar belirlenir. Yukarıda tahliye planı yapılmadan önce belirlenmesi gereken durumlar ile ilgili verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 4:

Afet ve acil durumlara müdahale etmek üzere görev alan kurum ve kuruluşlarda acil durumun yönetimi ve imkanların en etkin şekilde kullanılması amacıyla, müdahale odaklı, geçici ve dar kapsamlı oluşturulmuş modüler saha acil yönetim sistemine ne ad verilir?

Soru 5:

I. Gönüllü yardımların (toplumsal yardımlaşmada) eşgüdümünün sağlanması II. Etkin bir haberleşme ağı kurulması III. Her türlü amaca yönelik taşıma sistem ve araçlarının sağlanması, IV. Trafik kontrolünün sağlanması Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri acil durum sonrasında yapılacaklar arasında bulunur?

Soru 6:

Aşağıdaki tabloda yer alan OKS fonksiyonlarından hangilerinin yerleri değişmelidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi afet ve acil durum anında hizmet grubu çalışanlarının intikal edeceği ve/veya hizmet grubunun hizmet sunacağı alanı ifade etmektedir?

Soru 8:

"Can ve mal kurtarma, personelin güvenli bir şekilde tahliyesi, toplanma alanında güvenlik, yerel halkın olay yerine girişini engelleme gibi görevleri bulunmaktadır." Aşağıdakilerden hangisi bu tanımın başlığıdır?

Soru 9:

I: Acil yardım ve lojistik hizmet planları, II: Uluslararası iş birlikleri, III: Afetlere ilişkin tatbikatlar, Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından afetlere ve acil durumlara karşı hazırlıklı olma gerekleri arasında yer almaktadır?

Soru 10:

Tehlike ile risk arasındaki temel farklar bağlamında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru olamaz ?

Soru 11:

İnsan ticareti mağdurlarına yardım ve ihbar hattı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi tatbikat sırasında belirlenen hususlar arasında yer almaz?

Soru 13:

I. Basit II. Ölçülebilir III. Yapılabilir IV. Gerçekçi V. Hedef Odaklı Yukarıdakilerden hangileri acil durum tatbikatlarının sahip olması gereken temel özelliklerdendir?

Soru 14:

Aşağıdaki gruplardan hangisi tahliye sırasında özel ilgi gerektiren gruplar arasında yer almaz ?

Soru 15:

'''Tehlike geçti' değerlendirmesi gelene kadar binaya tekrar hiçbir nedenle girmeyin.'' şeklinde bir uyarı, hangi tür tahliye esnasında yapılır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi acil durum sonrasında iletişim ve koordinasyon bağlamında yapılması gereken işlerden birisi değildir ?

Soru 17:

Siren sesi ile kurulan iletişimde kişilerin sığınağa girip kendilerini koruma altına almalarını ifade etmede kullanılan renk aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi işyerinde meydana gelebilecek acil durumların belirlenmesinde dikkate alınması gereken hususlardan birisi değildir?

Soru 19:

Tahliye süreci ve türleri ile ilgili aşağıda yer alan ifadelerden hangileri doğrudur? I. Afetin durumuna göre tahliye, olay öncesi ya da sonrasında yapılabilir. II. Eğer tehlike önceden tespit edilebiliyorsa veya erken uyarı sistemi mevcutsa, olay gerçekleşmeden önce tahliye başlatılabilir. III. Önceden haber alma ihtimalinin olmadığı durumlarda tahliye işlemi, olay gerçekleştikten sonra uygulanır. IV. Tahliye yalnızca görevliler tarafından organize edilen ya da başlatılan bir süreçtir.

Soru 20:

I.  Acil durum yönetim ve müdahale ekibi üyelerine  acil durum planlarında belirtilen rolleri ve sorumlulukları  ve acil müdahale ve kriz sırasında iletişim hakkında  bilgi verir. II.  Yetkililer sorumluluklarıyla ilgili kritik konularda bilgi sahibi olur. III. Ekibe problem çözme konusunda deneyim kazandırır. IV.  Katılımcılar karşılıklı bilgi paylaşır. V.   Kuruluşlar arası / kurumlar arası koordinasyon ve eşgüdüm kurulmasını sağlar. VI.  Katılımcıları daha karmaşık tatbikatlara hazırlar. Yukarıdakilerden hangileri Masabaşı tatbikatların faydaları arasındadır?